Vevőközpontúság, minőség, innováció


Cégünk a vízipar  meghatározó szerelvénybeszállítója  – határolja be az  ágazatot Galambos Péter, a  HAWLE Szerelvénygyártó  és Forgalmazó Kft. ügyvezet?  igazgatója. – 1948-ban  alakult meg a cég Ausztriában,  mint egy családi vállalkozás,  majd néhány év  múlva már Németországban  is m?ködött egy gyár, ezek  voltak a Hawle cégcsoport megalakulásának  kezdeti lépései. 1989-ben, még a rendszerváltás  el?tt az els? HAWLE-leányvállalat mi voltunk,  a tuljadonosi kör 50% német és 50% osztrák  arányban alakult. Kilencves évek közepét?l folyik  Magyarországon, Szentendrén összeszerelés,  majd a klasszikus értelemben vett gyártás.
– Mi a családi a cégben?
– A filozófia, s az, hogy az ausztriai cégünk  ma is az osztrák Hawle család tulajdonában van.  Társaságunk felelős vízipari beszállítóként határozza  meg piaci magatartását, mely a hosszú  távon való gondolkodás alapja. Ez magában foglalja  a vevőközpontúságot, a minőségi termékek  gyártását, valamint az innovációt.
– Mivel foglalkoznak?
– Az élethez nélkülözhetetlen közeggel az  egyik alapvető emberi joggal: az ivóvízzel! Ivóvizes  rendszerekbe gyártunk szerelvényeket:  többek között elzárókat, légtelenítő és légbeszívó  szelepeket, öntvényidomokat, tűzcsapokat.  Gyártmányaink legtöbbször a föld alá kerülnek  beépítésre. Ezáltal termékeinknek különleges  követelményeknek kell megfelelniük. Ugyan  szakmai körökben a Hawle név elismert, az utca  embere számára talán egyedül a tűzcsap lehet  ismert gyártmányaink közül.
– Hogyan alakul eladásaikban a belföldkülföld  arány?
– Termékeink több, mint 90 százaléka eddig  Magyarországon talált gazdára. Folyamatos  törekvésünk, hogy export teljesítményünket  növeljük. Tavalyi évben kifejlesztettünk egy speciális  visszacsapó szelepet, amit lehetőségünk  van az egész cégcsoport számára exportálni.  Ez a termékünk – a Távol-Keletet leszámítva  – az egész világot érintheti. Ha meglesz rá az  igény, akkor – új emberek felvételével – több  műszakban történik majd a gyártás. Jelenleg 25  főt foglalkoztat a cégünk.
– Milyen a HAWLE gyártóüzemek között a  munkamegosztás?
– Mintegy tucatnyi országban működnek  üzemeink: a különböző országok igénye más és  más, ezért a termelés is ehhez  igazodik. Például az általunk  kifejlesztett, és 2010-ben  Nívódíjjal jutalmazott, csak  általunk gyártott h8 tűzcsapnak  a hazain túl Romániában  is van piaca.
– Hogyan történik a  HAWLE-termékek forgalmazása?
– E speciális termékek  értékesítéséhez elengedhetetlen  a komoly szakmai tudás és tanácsadás. A  vízművek felé fontos a direkt értékesítés, de van  természetesen egy kereskedelmi hálózatunk.  Emellett kiépítés alatt áll egy kiemelt márkakereskedelmi  hálózat, amihez szakmai mellett  marketing– és képzési támogatást adunk. A helyi  központokban működő kereskedőktől elvárjuk,  hogy mellettünk tegyék le a voksot, és fi lozófi ájuk  megegyezzen a Hawle által támasztott követelményeknek.  Versenytársaink többsége, nem  kizárólagos gyárképviseletként jelennek meg  a magyar piacon, hanem mint nagykereskedő  cég vannak jelen. Így termékpalettájukban egyre  többször megjelennek az olcsó közép– vagy  alsókategóriás termékek is. Ez a fenntartható  vízellátás szempontjából akár veszélyes tendencia  is lehet.  Több meghatározó ipari céggel is kapcsolatban  vagyunk. Így olykor speciális ipari elvárásoknak  is meg kell feleljünk. Ilyen lehet például  a földrengésálló vizsgálat is! Az ipari cégek felé  való értékesítésben meghatározó szerepe van  a szakcégekkel való partneri kapcsolatainknak.  Az utóbbi években több ipari parkba is kerültek  szerelvényeink, itt kiemelném, hogy a Mercedes  és Audi gyárak tüzivíz rendszerében is a mi  tűzcsapjaink lettek beépítve.
– Az Önök magas technikai színvonalat  és minőséget megtestesítő termékeiknek  ezek a tulajdonságai nyilván az árban is  megnyilvánulnak.
– Ez tükröződik természetesen az árakban  is. A mi feladatunk, hogy meggyőzzük a piaci  szereplőket, hogy a mi területünkön nem lenne  szabad a beszerzési árat nézni, hanem a műszaki  tartalom mellett életciklus költség modellt  kellene felépíteni. Ezt indokolja, hogy a rekonstrukciós  ráta Magyarországon, legjobb esetben  is 2%, ez azt jelent, hogy a most lefektetett, vagy  felújított vezetékre legközelebb 50 év múltán  kerül csak sor, a beépített szerelvényeknek  addig kell funkciójukat ellátni.
– Mi az Önök által foganatosított oktatások  tematikája?
– Az Szent István Egyetem Ybl Miklós  Építéstudományi Karán tavaly átadtunk egy  bemutató szakaszt: ez egy vízellátási modell  az egyik laboratóriumban. Itt szemeszterenként  mi tartunk 3-4 előadást. Természetesen  az egyetem saját feladataira is használja – a  folyamatosan korszerűsített – berendezést!  Oktatunk Szentendrén is: itt a vízszerelőktől  a gyakorló mérnökökig mindenki megfordul a  továbbképzéseken. A vizes és szennyvizes,  valamint tervező mérnököknek szóló előadások  színvonalát mi sem bizonyítja jobban, hogy a  részvételért mérnökkamarai pont jár!
– Mindig itt dolgozott?
– Nem, de korábban két évig egy szivattyús  cégnél, hol megszerettem a vízellátást. Jóllehet  később váltottam, és alumíniumprofi lok  gyártásával kezdtem foglalkozni, a szívem viszszahúzott  a vízellátáshoz: így kerültem a HAWLEhoz.  Szabadidőmben azzal szeretek foglalkozni,  ami a szabad élettel összefügg: hegymászás,  motorozás, síelés, kirándulás. Az Alpok és a  Tátra az egyértelmű kedvenc. Az utazás mind a  munkámat, mind a szabadidős tevékenységemet  meghatározza. Repülni ugyan nem szeretek, de  mindenképpen célom egyszer Nepálba is eljutni:  vonz az ottani kultúra, az emberek élete.

Ipari Magazin XII. évfolyam 2012/2 szám

Nyitvatartási idő:

Hétfőtől - Csütörtökig: 7:30 -15:30
Pénteken: 7:30 - 12:00

Hawle Szerelvénygyártó és Forgalmazó Kft.

Cím: 2000 Szentendre, Dobogóköi út 5. 
Postacím: 2001 Szentendre, Pf. 82

Telefon: (26) 501-501 Fax: (26) 501-502 
E-mail: info@hawle.hu

Hawle h8 tűzcsap információk

hawle h8hazai termék

 

Szerviz igény
1000 karakter
1000 karakter